• Català
  • Español
  • English
La Cova. Lloc de pelegrinatge i culte
Cova patrimoni artístic

La Coveta

La Coveta

És el lloc on, segons la tradició, Ignasi va escriure els Exercicis Espirituals. La Coveta és una bauma natural que mira a Montserrat i damunt de la qual hi ha actualment els edificis de l'església, la residència i el Centre d'Espiritualitat. 

Reuneix el retaule d'alabastre (segona meitat del XVII) obra dels artistes manresans Joan i Francesc Grau, que representa Sant Ignasi penitent amb la ploma a la mà i els ulls mirant a Montserrat. A la part dreta hi ha relleus d'alabastre de Josep Sunyer (XVIII) i, a sobre d'ells, unes creus marcades damunt la pedra viva on Ignasi pregava. També es pot veure el medalló de la Creu del Tort.

 

Vestíbul

VestíbulAbans d'arribar a la Coveta, passem per un ampli passadís dissenyat pel jesuïta Martí Coronas (principis del segle XX). Els quatre vitralls de colors a l'estil mosaic venecià mostren pergamins amb pensaments del sant. Els relleus de bronze són obra de Flotats i, damunt seu, trobem mosaics amb personatges històrics.

El sostre recorda l'estil de la Renaixença catalana. L'artista Llimona simbolitzà, amb dos àngels de bronze, l'oració i penitència de sant Ignasi. Al terra, l'escut de la casa Loiola, un canó que recorda la ferida del sant i un gran gira-sol que simbolitza el cor d'Ignasi obrint-se a Jesús.

 

L'Esglèsia

L'esglèsia

Damunt la Cova, l’Església es va edificar el 1759, d'estil barroc. Exemple d'arquitectura jesuítica. De la decoració interior (1864) destaca l'altar amb la Santíssima Trinitat i la curiositat que l'Esperit Sant és representat per un colom negre a sobre de l'esfera del món. A sota hi trobem la Verge de la Immaculada i, als costats, les imatges de sant Ignasi i sant Francesc Xavier.

A les columnes laterals hi ha imatges de sants de la Companyia, de l'escultor Flotats. El cor i les tribunes són barroques amb motllures daurades. A l'exterior, a la façana principal, hi ha l'escut d'Espanya sobre la creu de sant Jaume i l'estàtua de sant Ignasi pelegrí. La lateral està decorada amb 26 àngels i 24 personatges històrics.

 

Els Marbres de la Cova

Podeu veure aquí el tríptic del Museu de Geologia Valentí Masachs de Manresa, "Roques Urbanes", amb tota la informació sobre els marbres de la Cova de Manresa.

 
Cova de St. Ignasi - Camí de la Cova s/n 08241 Manresa (Barcelona) - +34 93 872 04 22 - info@covamanresa.cat